DIY Fastelavn

DIY Dinotrux Revvit kostume til Fastelavn

Traditionen tro

Indrømmet – Fastelavn er jo lidt som juleaften for undertegnede. Det betyder nemlig, at det er krea-tid med et fastelavnskostume som projekt. Jay! 😊

Nu er Alexander også Endelig ved at være så stor, at han sætter pris på det årlige kreative indspark og ovenikøbet kommer med ønsker. Derfor fik han i år lov til at vælge, og startede selvfølgelig ud med ninja… Men dét er simpelthen for kedeligt at kreere sådan et kostume, så efter flere aftenmøder, besluttede hans sig for et Dinotrux kostume – ikke lige det nemmeste i Verden…

Dinotrux

Her ser du nemlig ‘castet’… En flok transformer-agtige dino-dyr i bedste robot’stil.

Jeg måtte derfor en tur på Google, og fandt denne fantastiske side:

Amerikansk Blogger Mom

Så var det altså bare et spørgsmål om at gå i copy mode, og forsøge sig med sådan et kostume.

Der var bare lige et ret stort problem… Som du kan se, er det lykkedes hende at tage udgangspunkt i et gult flis sæt bestående af trøje og bukser samt en grøn hættetrøje, der så “bare” var tilføjet diverse stofstykker og papskruer…

Jeg kan allerede nu afsløre, at det er kamp svært at finde tøj i de farver! Jeg var derfor fuldstændig over-ambitiøs og gik i stof2000 med tanken om at sy en jumpsuit selv.

Og hvis du kan finde ud af at sy, så er det nu du skal stoppe med at læse, ellers får du direkte ondt i maven – jeg kan ikke engang (under)tråde min mega basic symaskine korrekt, og har Aldrig syet et sæt tøj før. Så enjoy people, hvis jeg kan, så kan du også! 😊

DIY Guide

Du skal bruge:

Velour dug fra stof2000
1 meter grønt uld’agtig stof også fra stof2000
1 meter grå almindelig bomuldsstof fra stof2000
– Velcro bånd til syning (det kan også fås som klister, så slipper du for at skulle bruge symaskine)

Det havde jeg i gemmerne:
Rest af sort stof
– Rest af hvidt stof
– Rest af brun kunstlæder (til halen)
– Grå og sort maling)
– Pap fra papkasser
– Tape
– Limpistol
– Bobbelplast
– Gul, grøn, sort og hvid sytråd
– Elastik bånd

Jeg måtte opgive at finde gult stof, så jeg endte med en lidt gul/neon agtig velour dug på hele 3 meter. Det viste sig, at det er mega svært at sy i, fordi det gav sig/vred sig helt vildt meget, men det lykkedes.

Selve dragten (mønster)

Jeg gjorde simpelthen det, at jeg fandt en natdragt frem (har du ikke sådan en, så tag en trøje og et par bukser i forlængelse af hinanden) og lagde på et stykke pap. Så var det ellers bare at sørge for, at stoffet var godt fladt, og så markerede jeg i grove træk de forskellige dele af dragten på pappet. Jeg målte dog lige op med målebånd og lineal, og sørgede for minimum 5 cm. ekstra.

Det kom der så en papform ud af.

 

(“Læs” alle collage-billeder i denne guide fra venstre mod højre og oppefra og ned som vist i denne collage.)

 

Dragtens forside uden ærmer med dobbelt overdel i grøn og gul. Husk at gøre både dragt og ben pænt brede i forhold til hvad du synes passer normalt.

Dragtens bagside uden ærmer hvor der er klippet ned i ryggen til velcrobånd.

Bagsiden fik monteret velcrobånd med nåle, båndet blev bare lagt direkte ovenpå stoffet, og så var det ellers bare at sy det fast. Jeg placerede det således, at den ene kant kun blev syet fast i den ene side, så man kunne folde båndet “oven på hinanden” ligesom når man lukker en bog, hvor den ene side lukker ned over den anden.

Næste skridt var at klippe en lomme til dragtens grønne forside. Jeg gefühl’ede mig bare frem, og kantede så stoffet efter at have klippet det. Man kan lige bukke hjørnet sådan lidt skævt sammen, så du kan folde det uden det kan ses, efter det er blevet syet (se de to midterste billeder) og så var det bare at sy lommen på den grønne del.

Da lommen var syet på, blev der klippet en grå stribe stof, der også blev kantet inden det blev syet på dragten. Det er ren og skær pynt, så den blev bare syet sammen sted, som den blev kantet, så den sad fast. Derefter blev det grønne stykke (nu med lomme og grå stribe) syet på den gule overdel, og der blev klippet et V i halsen.

Så kom turen til ærmerne. De blev klippet seperat, og husk endelig at folde stoffet, så det er dobbelt lag, hvis du klipper på samme måde, som jeg har gjort jf. pap formen. Jeg gjorde det også en del længere end hvad formen indikerede. Så var jeg sikker på, den ikke blev for kort, og der blev også lige syet en kant, med plads til et elastik bånd, så størrelsen ikke behøvede at passe 100%

Så skulle dragten samles – jeg startede med at tage skuldrene lige ved siden af halsen, og satte herefter ærmerne på med nåle, der så blev syet på. Et godt råd er ikke at spare på nålene, og så sørge for der er en pæn håndfuld centimeter afsat til margin, når nu man ikke er rutineret i den slags ting her. Jeg vil også forslå, at sy det grå båndt om ærmerne og benene direkte på dragten INDEN du samler den (se det aller sidste billede i denne guide) – dét fortrød jeg, at jeg ikke gjorde! Det samme gælder de sorte stofstykker med hvide prikker på lårene.

Da ærmerne var sat på blev de hæftet sammen i undersiden af ærmet, og jeg fortsatte så ned langs benet – her skal du være meget opmærksom på velour stoffet, for det endte faktisk med, at det havde vredet sig så meget, at jeg måtte pille et ben op, og sy det om. Benene var heldigvis temmelig brede, så det ene blev bare syet lidt smallere end det andet, så passede det. Her kan du se, at der ingen grå bånd er på arme og ben, og der er heller ikke det sorte stof på lårene med hvide prikke – døh!

Herefter blev halsen lige bukket og kantet på symaskinen, og husk lige at lave en åbning i nakken, det er nemlig ikke vist på billedet her, så du kan åbne dragten med velcrobåndet 😊 Så var basic dragten faktisk færdig, og det var nu, det gik op for mig, at jeg skulle havet syet de grå striber og det sorte stof på, som du kan se på billedet af hele dragten her ved siden af

Halen

Jeg ville ikke til at bruge penge på vat, så jeg rullede simpelthen bare en gang bobbelplast som en spids, og rullede det grønne stof om, så jeg kunne se, hvor jeg skulle klippe. Herefter syede jeg bare direkte langs bobbelplasten inden i stoffet, og endte med en grøn “hud”, der passede til spydet.

Da halen var hæftet sammen, fandt jeg en lille rest af noget brunt kunstlæder, der kunne pryde halespidsen. Igen foldede jeg det bare med vrangen udaf om halespidsen, og syede spidsen sammen på samme måde som med halen. Herefter var det bare at klippe stoffet ved syningen, vende vrangen ud, og så trække det nedover halespidsen med lidt lim fra limpistolen i kanten. Så sad den fast.

Så blev der tegnet 2 cirkler på en rest af hvid stof, og de fik monteret en 6 kantet pupil. Det hele blev hæftet sammen med symaskinen, og i stedet for vat proppede jeg bare nogle afklippede stof-rester ind i øjet, mens jeg syede, så de bulede udaf.

Så skulle den store skrue kreeres, og igen blev jeg klogere efterfølgende – jeg fik simpelthen lavet skruen for høj i første omgang, så jeg måtte skære den til med en hobbykniv. Bunden skal ikke være megt højere end en tom tape-rulle. Se herunder:

Hatten med skrue

Jeg anede simpelthen ikke, hvordan jeg skulle lave en hættetrøje. Så jeg lavede en seperat hue ved at folde det grønne stod dobbelt, og igen tegne efter en hætte fra en jakke. Den blev kantet med en elastik, som blev strammet da Alexander prøvede huen og syet fast. Så kom der 2 tynde stykker grøn stof på, og det var det 😊

Jeg fandt en lille og ret blød “papkasse”, som jeg foldede om en tom taperulle, så den blev rund. Her kan du sagtens være kreativ og finde alt godt fra havet og bruge, bare du får en rund form. Vær opmærksom på den ikke bliver for høj, det gjorde min, så jeg måtte skære den til.

Jeg klippede mere sort stof, og fyrede igen op under limpistolen. Det var bare at beklæde min form med stof, vikle en afklippet grå strimmel stof om, der også blev hæftet med limpistolen, og så ellers bare male et mønster med sort akryl maling direkte på stoffet.

Jeg skitserede den store skrue på et stykke pap, og klippede de forskellige dele ud.

Det hele blev samlet med limpistolen et stykkede ad gangen.

Da skruehovedet var samlet færdig, blev det malet (det skal have 2 lag) og jeg klippede et toiletrullerør midt over, og klemte på med massere af lim. Da malingen var tør, blev det igen limet direkte på den sorte stofbund, der så blev limet ovenpå hovedet af hætten. Hvis bare det får godt med lim, sidder det helt fint og stabilt fast

Ryggen med 4 skruer

Så blev der klippet et stykket pap og tilhørende sort stof. Jeg skulle have limet stof og pap sammen inden jeg gik videre i processen fandt jeg ud af. Men jeg syede så stoffet om papstykket, og syede bagefter 2 stykker velcro på den sorte plade.

Så blev der målt op, og den gule dragt fik velcro stykker på ryggen, så man kan klikke pladen af og på. Den oprindelige dragt jeg fandt på nettet, havde lavet det som rygsæk i stedet.

Den første af de små 4 skruer var bare en gantagelse af den store på hætten i mindre format.

Jeg gik efter en højde på ca. 7 cm. plus en halv toiletrulle, der udgjorde bunden af alle 4 skruer.

Endnu en af de små skruer

Højden var igen ca. 7 cm.

Denne skrue minder meget om den ovenfor, der skal bare en lille dut på toppen.

Højden var hhv. 5 og 2 cm.

Det var helt sikkert den mest komplicerede af de 4.

8 stk af dem med skrå kant (stor), og 4 stk. af de andre stykker.

Så blev delene samlet i sektioner af 4, og 2 af dem blev klippet til, med en spids, så de kunne sidde på siden af de andre 2

Da de hang sammen som en skrue, blev der tegnet en bund ved at placere dem på et stykke pap og tegne efter, og til slut kom den på et toiletrullerør.

Til sidst blev de alle placeret på et stykket pap, tegnet efter og derefter klippet en bund, der passede til. På den måde kunne de monteres på den sorte plade, og hæfte godt med limen. De blev selvfølgelig også malet grå, ligesom den store skrue.

Det aller sidste skridt i processen, var at lime skruerne på den sorte plade. Her opdagede jeg, at de hæftede helt fint og stabilt med en ordentlig røvfuld lim fra limpistolen, men fordi det sorte stof kun var syet i siderne og ikke var blevet limet fast til pladen, så virkede skruerne ligesom lidt løse. Det fixede jeg så ved at tage en nål og en tråd, og lave 4 sting omkring hver skrue. Efter det var der ingen problemer, og alle 4 skruer sidder helt fast.

De famøse striber

Egentlig syede jeg dem på inden, jeg gik i gang med skruerne – som du måske har set på billederne, men det var bare et spørgsmål om at klippe og kante 4 striber, 1 til hver arm og 1 lidt bredere til hver ben. Der blev også klippet 2 stykker sort stof, der blev kantet, og syet på lårene af dragten. De fik hver 5 hvide prikker, som jeg limede på med tekstillim (det kan ikke anbefales, og jeg skulle have syet prikkerne på i stedet).

Det var det!

Lillemanden endte sørme også med at blive både kattekonge og kåret som en af de bedst udklædte. Jeg endte også med at lime et billede af den famøse Dinotrux på kostumet 

Følg med

Du kan følge endnu mere med på min Instagram profil

Vil du i kontakt med mig?

Send mig en mail på ml.larsen@me.com