Hemmelighederne bag Peberkagehuse

Den søde juletid

Kalder på peberkagehuse!

Indrømmet – hele det der peberkagehus’show lugter lidt af USA… Men som de fleste ved, er jo fuldstændig over’the’top amerikansk indvendigt, når det kommer til den slags ting, så jeg er til det, okay!

Men én ting er at være til det, en anden ting er at kunne finde ud af at kreere sådan en bassemand. Det er ikke så nemt. Til gengæld fik jeg lidt af en åbenbaring sidste år, ja faktisk 2!

Peberkagehuset ovenfor, er mit 3. peberkagehus ever made og ud fra en hjemmelavet skabelon. Mit aller første hus kollapsede simpelthen, fordi jeg også brugte en hjemmelavet skabelon, som var alt for smal.

Mit 2. hus kollapsede også næsten, fordi jeg fik lavet dejen alt for tyk og dermed både tung og blød. Det var samtidig UMULIGT at hæfte sammen med alskens Peberkagehus’lim fra dr. oetker og såkaldt konditor glasur (flormelis og æggehvide).

Men heldigvis lærer man jo af sine fejl! Derfor kan jeg også dele følgende hemmeligheder, når det kommer til peberkagehuse (udover at øve sig, så de kun bliver kønnere fremadrettet):

1. Sørg for at din skabelon er i orden. Ellers styrter dit hus simpelthen sammen. Du kan google på gingerbread templates, hvis du ikke vil kaste dig over en papkasse selv.

2. Find en god (og velsmagende) opskrift til dejen – jeg var meget tilfreds med denne fra Frøken Fryd

3. Saml dit peberkagehus med karamel – glem alt om glasur og magiske glasur’kits – smelt sukker på panden, det er det Eneste, der ræddi duer! (Men brug gerne Dr. Oetker kagelim til at sætte smarties etc. fast)

4. Pisk æggehviden og flormelis med en håndmikser, så det får en fast konsistens – mere fast en guf! Det der med at mikse det som en flydende glasur, det er virkelig svært at pynte med

1. Dejen

Hjemmelavet skabelon

Trods mit kæmpe fail året forinden, så satte jeg mig for at lave min egen skabelon. Derfor klippede jeg simpelthen en papkasse i stykker, og tapede den sammen, så jeg kunne se, hvilke elementer jeg skulle lave.

Derefter fulgte jeg opskriften fra Frk. Fryd, som du finder her, og jeg lavede i øvrigt en x3 portien, så jeg var sikker på, at der var nok (det endte med at være et lidt stort peberkagehus i 2 etager).

Herefter var det bare igang med kagerullen, diverse udstikkere, en lille rist til at lave aftegninger på taget, og så ellers en varm ovn og en masse bagepapir.

Jeg sørgede i øvrigt også for at lave et flueben på de repsektive papstykker undervejs, så jeg var sikker på at alle dele blev lavet. Dejen var en anelse tyk, men det gjorde det efter min opfattelse lidt mere stabilt (dog blev det færdige hus lidt blødt efter 4 dage, formegentlig grundet tykkelsen).

2. Samling af huset

Karamel er den bedste lim

Som nævnt tidligere, så er karamel helt indiskutabelt den bedste lim til at samle peberkagehuse! Man skal dog være lidt OBS på, at det går pænt hurtigt. Så man skal ikke stå for længe i en forkert vinkel med dele af huset, for så fanger bordet altså.

Men det er simpelthen så enkelt at smelte en omgang sukker på panden, og så dyppe kanten af formen i karamellen. Man kan også tage en kniv eller en ske, samle lidt karamel op, og så smøre på huset, hvis man skal have samlet en del, der ikke kan dyppes i panden.

Som du kan se på billedet her, så passer sådan en gang dej-skabelon ikke helt 100% perfekt, men det kan man heldigvis pynte sig ud af senere.

Det ses også ret tydeligt her, at selve huset er en temmelig bastant firkantet kasse med et “låg” på, der så agerer 1. sal.

Det gjorde jeg egentlig meget bevidst, fordi mit tidligere hus kollapsede fordi det var for smalt. Der er bare meget mere stabilitet i at lave en kvadratisk firkant frem for sådan en rektangel. 

Jeg havde også ret god gavn at “låget”, og huset var virkelig stabilt, hvilket gjorde det endnu nemmere at fyre en masse pynt på. Det holdt dog kun stivheden i de første 4 dage, herefter blev dejen simpelthen blød, så siderne af låget, der ragede ud i luften, de bøjede nedad. 

3. Nu til det sjove! Pynt!

Kagelim, chokoladeknapper og meget mere

Nu vil jeg godt indrømme, at jeg gik en lille smule ned på udstyr! Hvis du har diverse tyller til din sprøjtepose, så kan du nemlig lave mange flere mønstre med glasuren. Det vigtigste er dog, at du for alt i verden husker at piske æggehvide og flormelis stift – som marengs, for så holder din glasur nemlig de flotte former, som tyllerne leverer. 

Og så er det jo bare med at gå amok, og komme alt muligt jule-hyggeligt på dit peberkagehus! Jeg pyntede også selve brættet, som huset stod på, med diverse juleting, for at give det et ekstra skud jul – men det er jo bare smag og behag.

Rigtig god fornøjelse med dit peberkagehus!

Vil du læse flere blogindlæg?

Gå til blogoversigten

Her

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg med

Du kan følge endnu mere med på min Instagram profil

Vil du i kontakt med mig?

Send mig en mail på ml.larsen@me.com